Sztuczki kulinarne; Kamil Kuna; Lesny Dwór; Słony Dym; kuchnia; porady; restauracje w Radomiu, Sztuczki kulinarne! Jego podpowiedzi na pewno wykorzystasz w swojej kuchni, OK!magazyn

Kamil Kuna, szef kuchni dwóch bardzo popularnych restauracji na południowym Mazowszu, zdradza część swoich tajemnic kulinarnych.

W ostatnim czasie wielu z nas odkryło swoją kulinarną pasję. Znakomita większość w trakcie kwarantanny doszła do takiej wprawy w gotowaniu, że śmiało mogłaby startować w kulinarnych show.

Kamil Kuna, szef kuchni restauracji Leśny Dwór i Słony Dym uważa, że w przy przyrządzaniu posiłków liczy się wprawa i… spryt: “Nie należy się zniechęcać jeżeli coś nie wyjdzie. Czasami potrzeba wielu prób, aby stworzyć coś wyjątkowego. Uważam, że gotując trzeba eksperymentować, ale warto też korzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Mam nadzieje, że moje praktyczne porady ułatwią wam przyrządzenie kulinarnych dzieł sztuki i pozwolą uniknąć niepowodzeń”.

W kuchni nie ma ograniczeń

Zabawa smakiem i poszukiwanie nowych przepisów może być bardzo satysfakcjonujące i dawać wiele radości.

Zacznijmy od dobrze znanego wszystkim schabowego. Najlepszy powinien być miękki i kruchy w chrupiącej panierce. Aby taki był wystarczy go marynować co najmniej 4 godziny w mleku z cebulą. Mleko też jest niezastąpione jeżeli chcemy przyrządzić kurki. Żeby nie były gorzkie wystarczy je w nim ugotować.

Kolejny trik na pewno przyda się w wielu kuchniach. Dzięki niemu dużo szybciej będziecie mogli obrać czosnek. Wystarczy nalać do miski wodę i wrzucić na chwilę do niej ząbki czosnku, a skórkę po chwili usuniemy bezproblemowo.

Pestka awokado niezbędna w kuchni

Od pewnego czasu bardzo popularne jest u nas awokado. Wiele cennych składników znajduje się nie tylko w zielonym miąższu tego owocu, ale też i w jego pestce. Kamil Kuna poleca wykorzystać również i tą część owocu: “Gdy następnym razem wydobędziesz pestkę ze środka owocu, nie wyrzucaj jej, ale pozostaw do wysuszenia. Po kilku dniach sproszkuj ją (na przykład w blenderze lub młynku) i dodawaj do potraw. Pestka awokado spowalnia proces jego fermentacji. Jeśli zostawimy ją w owocu, miąższ po kilku godzinach w lodówce dalej będzie soczysty i zielony”.

Po co nam pestka awokado w kuchni? Okazuje się, że jest wartościową częścią tego owocu. Zawiera ona mnóstwo antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy i hamują procesy starzenia się organizmu. Pestka awokado jest też bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego, który może wspierać proces odchudzania, ponieważ ma działanie zwiększające uczucie sytości. W formie proszku może być dodatkiem do jogurtów, musli, ciasteczek, płatków i koktajli. Nie traktujmy jej jako źródła bogatych doznań kulinarnych, a raczej element wzbogacający posiłek o dodatkowe składniki, które wspierają naszą kondycję.

I coś dla miłośników steków

A na koniec rada dla mięsożerców i miłośników steków wołowych. Żeby mięso wołowe nie straciło wilgotności i stało się bardziej miękkie i kruche należy zastosować tzw. sezonowanie na mokro, czyli zapakować odpowiedni fragment mięsa w folię próżniową i przechowywać go przez kilka tygodni (maksymalnie 2 – 3 tygodnie) w lodówce.

Ten rodzaj dojrzewania może przeprowadzić każdy we własnej lodówce, najważniejsze jest tutaj zachowanie stałej temperatury i nie otwieranie zbyt często lodówki.

5 komentarzy
  1. Od czasu do czasu stołujemy się rodzinnie. Zwłaszcza w niedzielę, kiedy rowerami ruszamy przed siebie. Skręcamy ze ścieżki rowerowej i chwila relaksu

Jeśli chcesz, skomentuj ten artykuł