restauracje w Radomiu; menu radomskich restauracji; najlepsze restauracje w Radomiu, Sprawdzamy jesienne menu radomskich restauracji, OK!magazyn

Minęły czasy, kiedy oznaką dobrej kuchni było menu oparte na drogich produktach. Wyzwaniem jest, aby zaskoczyć oryginalnym daniem, opartym na prostych składnikach. Czym zaskoczą nas radomskie restauracje?

Pod lupę wzięliśmy te lokale, o których być może nawet nie słyszeliście. Poza jedna z naszych ulubionych, Restauracją Parkowa, rzuciliśmy okiem na mniej znana mapę kulinarną miasta.

Wyznacznikiem w naszym mini wojażu było postawienie wyzwania – szukaliśmy w menu pospolitych produktów, oczekując kulinarnego arcydzieła. Sięgnęliśmy po to co tanie, oczekując zaskoczenia. Wyszliśmy z założenia, że przepych na talerzu jest już po prostu passé.

Oto subiektywny wyciąg z menu radomskich restauracji. Gwarantujemy, że czy to śniadanie, czy obiad czy kolacja znajdziecie coś dla siebie “na ząb”.

Restauracja Parkowa

ul. Żeromskiego 54, Radom
strona internetowa lokalu

Przekonanie, że mięso nie musi już być królem dania, jest związane z silnym trendem jakim jest wegetarianizm lub weganizm. I w tym przypadku na pewno się nie zawiedziecie. Wegańska zupa – krem z dyni i imbiru fajnie rozgrzewa w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. A imbir dodaje mocy! Cena – 12 zł.

Jeśli jednak mięso stanowi podstawę waszego jadłospisu to szukajcie pozycji o nazwie: Burger wołowy z domową bułką, pikantnym sosem z mango i frytkami z batatów. Brzmi i wygląda apetycznie? Dokładnie tak też smakuje. Cena zestawu – 25 zł.

Pod Różami – Hotel i Restauracja

ul. Radomska 49; Jedlnia Letnisko
strona internetowa lokalu

Ten lokal znany jest z serwowania dań nazywanych potocznie staropolskimi. I rzeczywiście, obok już coraz rzadziej spotykanego zwykłego schaboszczaka, flaków czy żeberek, również znajdziemy danie szybkie – burgera.

Jeśli burger – to oczywiście wołowina. Do tego możecie dobrać jalapeño, boczek czy dodatkowy ser. Na talerzu poza burgerem do smaku sałata i frytki. Jeśli lubicie hamburgery i chcecie posiedzieć z dala od zgiełku miasta, to idealne miejsce. Cena burgera – 26 zł.

A jeśli nie mięso? Klasyczna sałatka grecka z sosem vinegrette. Podstawą takiej sałatki jest chrupiąca sałata, soczyste warzywa i grecka feta. Kluczem do idealnego smaku jest… aromatyczny sos. Ważne, aby przygotować odpowiednią mieszankę przypraw, dzięki której nabierze odpowiedniego aromatu. Zawiedzenie nie będziecie. Cena – 26 zł.

Bolek i Lolek 2

ul. Grzecznarowskiego 29/31, Radom

Tu też króluje… burger. Ale tym razem wegański. Co wchodzi w jego skład? Bułka własnej produkcji, sos remulada, prażona cebula, kotlet z kaszy gryczanej i pieczarki, pomidor, ogórek świeży lub kiszony oraz sałata. Aromatyczne burgery z kaszy gryczanej to fantastyczny przepis na 100 procent roślinnej energii. Cena – 16 zł.

Sałatka Cezar. Myślicie, że to oklepane danie w menu? To zależy, jak jest przyrządzona pierś z kurczaka. Tu jest atutem w połączeniu z sałata lodową i innymi składnikami. Do dania dodawane są chipsy z boczku. Naszym zdaniem, jest ich za mało. Są smaczne! Cena – 16 zł.

Kavvka Coffee

ul. Niedziałkowskiego 8/10, Radom

O tym, że śniadanie to podstawa uczą nas już w szkole podstawowej. Coraz więcej lokali otwiera się wcześnie i proponuje nam zestawy śniadaniowe. To dobrze, często w porannym pośpiechu zapominamy zjeść lub zabrać ze sobą choćby małej, ale energetycznej przekąski.

Jeśli Wasza droga biegnie przez centrum miasta, zatrzymajcie się w Kavvka Coffee. Nowa oferta śniadaniowa jest bardzo szeroka, składa się z bajgli, śniadania po polsku czyli jajecznicy z dodatkami, śniadania po francusku czyli croissantów z deską dodatków na słodko i słono, kanapek oraz sałatek.

Zestaw śniadaniowy składający się z bajgla oraz sałatki i kawy to koszt tylko 14 zł. W skład zestawu wchodzą grillowany kurczak, chipsy z boczku, pomidor, czerwona cebula, sałata rzymska, domowy sos cezar, mini sałatka oraz dowolna kawa klasyczna.

A jeśli marzy Wam się śniadanie w stylu francuskim, to za 11 zł otrzymacie 2x croissant i deskę dodatków (salami, ser brie, ser żółty, konfitury, mus czekoladowy, miód).

Różany Gościniec

ul. Zagłoby 2, Radom
strona internetowa lokalu

Przygotowanie dobrych w smaku żeberek jest trudne. Znawcy tej potrawy twierdzą, że żeberka muszą być mięciutkie i wręcz rozpływać się w ustach. I takie właśnie znaleźliśmy. Danie składające się z żeberek w sosie z cebuli, pomidorów, wędzonych owoców podawane z kapustą kiszona docenią znawcy.

Co jeszcze ciekawe, ale wartego naszej uwagi znajdziemy w menu? Pierś z kaczki w sosie orzechowym z kaszą kuskus lub ryżem basmati i grillowanymi warzywami. A miłośnicy ryb mogą spokojnie zamówić filet z łososia podawany na liściach szpinaku z dodatkiem świeżego czosnku i sosem beszamelowym.

Gospoda Jaskółeczka

ul. Królowej Jadwigi 15, Radom
strona internetowa lokalu

Jesienią rządzi dynia. Zupa z niej jest sycąca, rozgrzewająca i pyszna. Jeśli nie macie czasu przygotować takiej zupy w domu, to szczerze polecamy ja również w tym lokalu. Cena – 8,70 zł. Jeśli będziecie mieli ochotę na drugie danie, poszukajcie w karcie placka warzywnego z jajkiem sadzonym i sałatką warzywną (cena – 9,70 zł). Jest prosty w przygotowaniu, ale dobrze smakuje.

8 komentarzy
  1. Lepsze te burgery niż z Macka. Ciekawe czy te z Donalda maja dwie głowy i 8 nóg. W sumie to fabryka wołowiny. Jeśli Burger to tam gdzie dobrze go robią

Jeśli chcesz, skomentuj ten artykuł