Jak szybko przygotować krewetki?

jak-jeść-krewetki

Krewetki, kiedyś będące jednym z symboli luksusu, dziś gościć mogą na naszych stołach na co dzień. W sklepach najczęściej spotykamy mrożone krewetki, ale jeśli jest taka możliwość, to najlepiej stawiać na świeże owoce morza. Jak wybierać i przygotowywać krewetki? Jak łączyć je z warzywami, by komponować zdrowe, pełnowartościowe dania w krótkim czasie?

Chcąc przygotować danie z krewetkami w roli głównej, trzeba znać podstawowe reguły ich przyrządzania. Najczęściej krewetki zamraża się po wstępnym gotowaniu i powinny mieć kolor jasnoróżowy albo wręcz niemal biały. Najlepiej wybierać mrożone owoce morza, które mają niewielką ilość tak zwanej glazury, bo jeśli jest jej zbyt dużo, to trudno ocenić jakość samych krewetek. Z kolei kupując mrożone krewetki, które wcześniej nie były obgotowane, nie należy się dziwić, że mają one szarawy kolor. Wszystkie owoce morza należy rozmrażać powoli, nie próbując przyspieszać tego procesu za pomocą ciepłej wody czy jakichkolwiek urządzeń. Jeśli chcemy przygotowywać szybkie dania z krewetkami, warto zaopatrzyć się także w mrożone warzywa oraz w cały zestaw przypraw, które uczynią nasze posiłki prawdziwie niebiańskimi.

Jak obierać, smażyć lub gotować krewetki?

Najczęściej mamy dostęp do mrożonych krewetek, a te po rozmrożeniu nie powinny mieć zapachu. Jeśli były wcześniej obgotowane to muszą być różowawe, a jeśli nie poddawano ich obróbce, to będą szare. Trzeba pamiętać, że krewetki, tak jak wszystkie owoce morza, bardzo szybko się psują. zatem po rozmrożeniu należy je przyrządzić i zjeść tego samego dnia.

Rozmrożone krewetki myjemy i usuwamy z nich widoczną, ciemną niteczkę, która biegnie wzdłuż i stanowi przewód pokarmowy krewetki. W tym celu używamy niewielkiego noża lub jeśli mamy, to noża ze specjalną końcówką. W zależności od tego, jak zamierzamy podać krewetki, albo usuwamy pancerze, głowy i wąsy, albo wykorzystujemy krewetki w całości, a niejadalne części skorupiaków każdy usunie sam w czasie spożywania posiłku. Nigdy nie usuwamy wcześniej ogonków krewetek, bo te dodają potrawom wiele smaku.

Niezależnie od sposobu, w jaki będziemy przyrządzać krewetkowe danie, trzeba pamiętać, że te owoce morza wymagają bardzo krótkiego smażenia, grillowania lub gotowania. Małe krewetki to minuta, półtorej smażenia z każdej strony. Te większe potrzebują nieco więcej czasu. Gdy obróbka cieplna będzie zbyt długa, krewetki staną się twarde, gumowate i po prostu bez smaku.

Pomysły na szybkie dania z krewetkami

Doskonałym pomysłem na przyrządzenie potrawy z krewetkami jest wykorzystanie gotowej, mrożonej mieszanki warzyw. W tym celu świetnie sprawdzi się mieszanka chińska, którą – bez wcześniejszego rozmrażania – wystarczy wrzucić na patelnię lub do woka. Warzywa smażymy około 8 minut, a na około minutę przed końcem ich obróbki powinny do nich dołączyć umyte i obrane wcześniej krewetki. Na koniec dodajemy sos przygotowany z sosu sojowego, octu ryżowego, sosu ostrygowego i odrobiny cukru. Po kolejnej minucie wykładamy danie na talerze i podajemy z ryżem ugotowanym w międzyczasie.

Krewetki znakomicie też smakują w towarzystwie innych warzyw. Mrożona fasolka szparagowa, papryka i cebula, to podstawa kolejnej krewetkowej odsłony. Fasolę wystarczy ugotować według przepisu na opakowaniu, a paprykę i cebulę pokroić odpowiednio w paski i pióra. Na rozgrzanym oleju smażymy wszystkie warzywa i doprawiamy przyprawą curry i czosnkiem. Następnie dodajemy umyte i obrane krewetki oraz ugotowany wcześniej makaron. Po kolejnych 2 minutach danie jest gotowe do podania.