kanapka jako wyjątkowe danie; Jolanta Skąpska; Mariusz Wiązowski; jak zmienić kanapkę w wyjątkowe danie, Czy można zmienić zwykłą kanapkę w wyjątkowe danie?, OK!magazyn

Kanapka to podstawa naszego jadłospisu. Historia zaczyna się zazwyczaj od… pokrojenia pieczywa. Później można puścić wodze fantazji. Jak zatem odmienić zwykłą kanapkę w wyjątkowe danie i czy potrzeba na to wiele czasu? O tym Jolanta Skąpska i Mariusz (VIkol_Carrion) Wiązowski.

Za wynalazcę kanapek uważa się Johna Montagu, czwartego hrabiego Sandwich. Był politykiem, który jako szef angielskiej marynarki wojennej, przyczynił się do zdobycia niepodległości przez Stany Zjednoczone. Hrabia uwielbiał hazard, a konkretnie grę w karty. Na wieczorne rozgrywki spotykał się z kolegami w swoim domu, dlatego też nie miał czasu na przygotowywanie kolacji. Często zamawiał mięso, chleb i w pośpiechu spożywał je za pomocą dłoni. W ten niepozorny sposób ponad 250 lat temu powstały kanapki.

I tu właśnie wyróżnia się sandwicze – wynalazek hrabiego Sandwich (między dwiema warstwami pieczywa znajdują się dodatki) i tartinki (na pojedynczej warstwie pieczywa ułożone są, często ozdobnie, dodatki). Znane są one już od starożytności.

Tradycyjne polskie śniadanie na szybko to podobno kanapki z dżemem lub miodem oraz ewentualnie jajko na miękko. A gdyby tak wyczarować ze zwykłej kanapki wyjątkowe danie? Oto porady… domowych ekspertów kulinarnych, Jolanty Skąpskiej i Mariusza Wiązowskiego.

Jolanta Skąpska

właścicielka Salonu Urody Jolanta Skąpska

kanapka jako wyjątkowe danie; Jolanta Skąpska; Mariusz Wiązowski; jak zmienić kanapkę w wyjątkowe danie, Czy można zmienić zwykłą kanapkę w wyjątkowe danie?, OK!magazyn

Do stworzenia arcydzieła, nie trzeba być wcale wróżką. Choć w moim przypadku grill elektryczny zastępuje czarodziejską różdżkę.

Czary-Mary i tworzymy kanapkę z warzywami grillowanymi i kozim serem.

Na początek kroimy bakłażana w plastry i posypujemy go solą, odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Grillujemy warzywa: paprykę, bakłażana i cukinię. Do kanapki wykorzystujemy ulubione pieczywo. W mojej wersji jest to ciabata z piekarni Czas na chleb. Pierwszy etap kanapki to rukola, warzywa grillowane, potem kozi ser. Posypujemy pestką słonecznika i ziołami oraz nakrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Na koniec możemy podpiec lub podgrillować całą kanapkę w grillu elektrycznym. Tu też okazuje się, że wcale czarów nie trzeba było używać, aby stworzyć coś niezwykle smacznego i sycącego. Spróbujcie sami.

Mariusz [Vikol_Carrion] Wiązowski

muzyk, gitarzysta zespołów Carrion, Renegady [RATM Tribute], animator kultury, inżynier dźwięku, producent muzyczny oraz fan idealnie dobrego humoru

kanapka jako wyjątkowe danie; Jolanta Skąpska; Mariusz Wiązowski; jak zmienić kanapkę w wyjątkowe danie, Czy można zmienić zwykłą kanapkę w wyjątkowe danie?, OK!magazyn

Zwykła kanapka – rozumiem że chodzi tu o pajdę najtańszego chleba, właściwie to “plasteliny”, która po ugnieceniu nie wraca do swojego kształtu, która nie ma smaku oprócz tych “e-sztucznych” i nie posiada naturalnego zapachu (śmiech).
Posmarowana jest margaryną a do tego przyklejamy plasterek “e-szynki” (świecącej niekiedy w nocy w odcieniu zieleni). Dla zakrycia smaku polewamy sos/ketchup – oczywiście w 100% na bazie E.

Niestety zasypani jesteśmy marketowym, tanim psudopieczywem oraz produktami spożywczo-podobnymi ale to co chcemy jeść, to przecież nasz wybór.

A ter mój przepis na kanapkę. Chleb wypiekam często sam, aczkolwiek także kupuje i tu, mój ulubiony to słowiański. Uwielbiam posmarować go sosem tatarskim (własnej roboty) – przepisy dostępne w Internecie. Liść sałaty a na to wędlina – gotowany schab oczywiście również własnej roboty. Ukoronowaniem całej kompozycji jest łyżka tartego chrzanu, papryka lub pomidor z obowiązkową świeżą cebulką i gotowe. Smacznego!

Nie ma jeszcze żadnego komentarza

Jeśli chcesz, skomentuj ten artykuł