Coś lekkiego, w sam raz na Walentynki. Zrób to sama

Święto zakochanych a obostrzenia pandemiczne dla lokali gastronomicznych nie zostały zniesione. Pozostaje wyczarować coś samemu lub po prostu zamówić. Jeśli prawdziwe jest twierdzenie, że przez żołądek do serca, zobacz, co poleca szefowa kuchni Restauracji Parkowa, Ewa Mieńkowska.

Pomysłów na świętowanie Walentynek jest mnóstwo. Wyjście na romantyczną kolację do restauracji w tym roku nie wchodzi w grę. Pozostaje przygotowanie czegoś w domu lub skorzystanie z ciekawych propozycji, przygotowanych w tym dniu przez Restaurację Parkowa.

Każdy sposób jest dobry na wyjątkowe spędzenie tego dnia z ukochaną osobą. Ale nie zapominajmy, że zaskarbić sobie uczucia swojej sympatii możemy też dzięki różnego rodzaju pysznościom. Czasem okazuje się, że przygotowane przez siebie danie robi większe wrażenie na ukochanej osobie niż nawet bardzo okazały prezent.

Ewa Mieńkowska z Restauracji Parkowa podsuwa całkiem niezły pomysł. Wegańska kanapka z szarpanym chlebowcem. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt? Smakuje dokładnie tak, jakby w składzie była bardzo dobrej jakości mięso. Musicie to wypróbować!

Sklad:

  • jackfruit (chlebowiec) w puszce
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • ketchup – 4 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • olej – 3 łyżki
  • papryka wędzona – 2 łyżeczki (niekoniecznie, ale podbija smak )
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • kumin – 1 łyżeczka
  • cynamon – szczypta
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • pieprz i sól do smaku

Proste przygotowanie:

Odcedzony chlebowiec szarpiemy na kawałki.

Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy razem ze wszystkim przyprawami do chlebowca.

Całość mieszamy, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 ℃ przez 30 – 40 minut.

Po upieczeniu możemy wykorzystać danie zgodnie z… własną fantazją. Ewa Mieńkowska proponuje tradycyjnego bajgla z szarpanym chlebowcem z dodatkami: sałatą, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą z dowolnym sosem lub majonezem. Najlepiej wegańskim. Gotową kanapkę możemy pokroić na pół i podzielić się z ukochaną osobą.

A jeśli nie macie talentu do gotowania lub po prostu czasu, możecie coś smacznego zamówić na wynos. Świetnym pomysłem będzie sałatka z pieczonego buraka z kozim serem (dla niej) i mięsny tatar wołowy (dla niego).

Smacznego. Świętujcie smacznie!