Co warto jeść i dlaczego? Naukowcy wyjaśniają na infografikach

Stworzone przez naukowców infografiki pokazują, co warto jeść i dlaczego. Żywieniowcy proponują słodycze na bazie zielonej herbaty, obrazowo wyjaśniają, komu szkodzi gluten, co takiego jest w brokule, że nosi on miano superżywności i jakie owoce zawierają probiotyki.

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie prowadzą kampanię w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Seria infografik poświęcona jest zagadnieniom zdrowego odżywania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami.

W ramach propagowania dobrych nawyków żywieniowych naukowcy wyjaśniają, dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką. Wyliczają, jakie objawy sugerują, że powinniśmy zbadać się w kierunku chorób glutenozależnych lub alergii. Tłumaczą, jak przygotowywać posiłki bezglutenowe. Zdradzają, w czym tkwi sekret diety Japończyków i jakie cenne składniki mają w sobie lokalnie dostępne warzywa i owoce. Promują też zasadę niemarnowania żywności.

Wszelkie ciekawostki i informacje można wykorzystywać w dalszym promowaniu dobrych zwyczajów żywieniowych, np. w szkołach czy podczas pracy z młodzieżą w domu. Można też wykorzystać je w prywatnych rozmowach dotyczących zdrowego odżywiania.

Serię unikalnych infografik na temat żywności można obejrzeć i pobrać ze strony.

Przykładowe grafiki – kliknij aby powiększyć.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce