Za ten czekoladowy przysmak z orzechów laskowych, czekolady, cukru i oleju niejeden dałby się pokroić. Ale czy bez wyrzutów sumienia możemy skonsumować cały słoik tego popularnego kremu?
Nutella to pyszny czekoladowo-kakaowy krem do smarowania, który pasuje do śniadania i deserów. Zdobyła dużą popularność zarówno w Europie, jak i Stanach Zjednoczonych (chociaż jej wersje z obu kontynentów różnią się od siebie). 5 lutego obchodzimy Światowy Dzień Nutelli – z tej okazji poznaj kilka faktów żywieniowych na jej temat.
Nutella – skład
- Cukier – to główny składnik kremu, który wypełnia ponad połowę składu.
- Olej palmowy – nadaje produktowi charakterystyczną kremową konsystencję i smarowność.
- Orzechy laskowe – każdy słoik zawiera 100% czystej pasty z orzechów laskowych.
- Kakao – ziarna kakaowe są przetwarzane na drobny proszek i mieszane z innymi składnikami, aby nadać czekoladowy smak.
- Odtłuszczone mleko w proszku – ma znacznie dłuższy okres trwałości niż zwykłe mleko i nie trzeba go przechowywać w lodówce.
- Lecytyna sojowa – jest emulgatorem, który zapobiega rozdzielaniu się składników, utrzymując gładką i jednolitą konsystencję pasty.
- Wanilina – składnik smakowy występujący naturalnie w ekstrakcie z ziaren wanilii.
Różnica między kilkoma kluczowymi składnikami powoduje podobno zauważalną różnicę w smaku. W Stanach Nutella ma w składzie olej palmowy, kakao, mleko odtłuszczone i serwatkę o obniżonej zawartości minerałów, podczas gdy za granicą olej roślinny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczone mleko i serwatkę w proszku.
Jak przekłada się to na smak? Podobno amerykańska Nutella jest znacznie bardziej oleista i łagodniejsza w smaku.
Jak powstała Nutella?
Podczas II wojny światowej czekolada była droga i brakowało jej w całej Europie. Włoski cukiernik Pietro Ferrero przygotował wtedy mieszankę orzechów laskowych z innymi deserowymi składnikami. Tak narodziła się wczesna wersja kremu Nutella. Ferrero pierwotnie opracował czekoladowo-orzechową przekąskę w kawałku, którą można następnie pokroić i umieścić na chlebie, tak jak robi się to z kawałkiem sera. Dopiero później Nutella przybrała konsystencję pasty. W ciągu nieco ponad 50 lat od oficjalnych początków we Włoszech Nutella stała się międzynarodową marką i jest dostępna w ponad 160 krajach.
Jeszcze garść ciekawostek
- Jedna czwarta światowej produkcji orzechów laskowych trafia do Nutelli.
- Ilość wyprodukowanej w ciągu roku Nutelli waży tyle, co Empire State Building, a dokładnie 365 000 ton. Taką ilością czekolady można opleść świat 1,8 razy.
- Francja próbowała wprowadzić „podatek od Nutelli”. W konsekwencji nie opodatkowali czekoladowego przysmaku. Zamiast tego zdecydowali się na obłożenie podatkiem oleju palmowego, jednego z najczęściej używanych składników spożywczych.
- Słoik Nutelli jest sprzedawany co 2,5 sekundy. W ciągu tych 5 minut, które poświęciłeś na przeczytaniu tego artykułu, sprzedano na świecie 120 słoików.
Ile kalorii ma Nutella?
Dwie łyżki (37 gramów) Nutelli zawierają:
- Kalorie: 200
- Tłuszcz: 12 gramów
- Cukier: 21 gramów
- Białko: 2 gramy
- Wapń: 4% RDI
- Żelazo: 4% RDI
Przepis na domowy krem orzechowy
Jeśli Nutella jest zbyt kaloryczna, przygotuj własny krem czekoladowy.
Składniki:
- 2 szklanki surowych orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju kokosowego lub orzechowego
- 2/3 szklanki cukru kokosowego
- 1/3 szklanki surowego proszku kakaowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie rozłóż orzechy laskowe na blasze. Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, gdy skórki staną się ciemne i popękane.
- Przenieś orzechy laskowe na ręcznik kuchenny. Chwyć rogi ręcznika, aby utworzyć worek i pocieraj, aż skórki odejdą od orzechów.
- W robocie kuchennym zmiksuj orzechy laskowe na kremowe masło ok. 5 minut. Następnie dodaj olej i miksuj przez kolejną minutę.
- Dodaj cukier, kakao i wanilię i miksuj, aż się połączą.
- Przelej krem do wybranego pojemnika i poczekaj, aż zastygnie.